معرفی بخش آنژیو گرافی بیمارستان فوق تخصصی قلب شفا

معرفی مسئول بخش آنژیو گرافی بیمارستان

نام و نام خانوادگی

سمت

شماره تلفن

شماره داخلی

یوسف عظیمی

مسئول بخش آنژیو گرافی

01732330930-4

138

آنژیو گرافی قلب چیست؟

آنژیوگرافی قلب یک تست تهاجمی است که برای مشاهده رگ های قلب و تشخیص تنگی ها و بیماری های مربوط به عروق کرونر قلب ، انجام می شود. البته در کنار بررسی عروق کرونر قلب می توان حفرات قلب و عروق اصلی مرتبط با قلب را هم مشاهده کرد.

ابزار اصلی آنژیوگرافی قلب ، دستگاه آنژیوگرافی است که منبع تولید “اشعه ایکس” (X-Ray) است. از اشعه ایکس برای انجام بسیاری از تصاویر رادیولوژی و سی تی اسکن استفاده می شود. این اشعه در برخورد با بافت نرم بدن به راحتی عبور می کند ولی در مقابل بافت های سفت بدن ، بسته به نوع بافت ، به درجات مختلفی جذب بافت شده و در تصاویر ایجاد شده مناطق سیاه رنگ ایجاد می کند. قلب و عروق جزو بافت های نرم محسوب می شوند که اشعه ایکس به راحتی از آنها عبور کرده و تصویر مشخصی از جریان خون یا شکل قلب و عروق ، نمی تواند ایجاد کند. به همین منظور از مواد تزریقی که بتوانند اشعه ایکس را جذب کنند ، استفاده می شود. آنژیوگرافی در اصل تزریق ماده حاجب داخل رگها و حفرات قلب و تصویریرداری همزمان با اشعه ایکس است تا تصویری از همان رگ یا حفره در تصاویر آنژیوگرافی ایجاد شود. به این ترتیب اگر تنگی یا انسدادی در مسیر رگ یا حفرات قلب باشد ، ماده حاجب به آن نواحی نخواهد رسید و لذا تصویری از این مناطق هم ایجاد نخواهد شد.

روش انجام آنژیو گرافی

برای انجام آنژیوگرافی از یکی از رگ های محیطی در دسترس مانند شریان کشاله ران “فمورال” ، یا شریان مچ دست “رادیال” استفاده می شود. از طریق این رگ لوله های بلند و توخالی که اصطلاحا “کاتتر” (Catheter) نامیده می شوند ، به سمت قلب هدایت شده و بقیه کارهای آنژیوگرافی از طریق این کاتترها انجام می شود. آنژیوگرافی قلبانواع بسیار متنوعی از کاتترها وجود دارد که هر کدام برای یک منظور خاصی استفاده می شوند. کاتترهای روتین برای آنژیوگرافی تقریبا یک متر طول و 2 میلی متر قطر دارند ولی برای موارد خاص از طول های مختلف و از قطر 1 میلی متر تا 8 میلی متر هم استفاده می شود.
در کنار آنژیوگرافی و تزریق ماده حاجب ، امکان اندازه گیری فشارهای داخل حفرات قلب ، فشار داخل شریان های اصلی ، فشار شریان ریوی ، اندازه گیری اختلاف فشار دو طرف دریچه های قلبی ، سوراخ های مادرزادی قلب و هم چنین اندازه گیری میزان اکسیژن خون موجود در حفره های قلب هم وجود دارد که در اصل به بررسی همودینامیک و عملکرد قلب می پردازد. به مجموعه این کارها “کاتتریزاسیون” (Catheterisation) گفته می شود. در اغلب موارد دو پروسیجر “آنژیوگرافی” و “کاتتریزاسیون” با هم و در یک زمان انجام می گیرد.

پرستار ملزم است موارد ذیل را به شکل شفاهی و قابل فهم برای شما توضیح دهد.

ویزیت توسط پزشک معالج هر روز صبح انجام میشود.

1-ملاقات در این بخش ممنوع میباشد.

2-قبل از ورود به بخش کفشهای بیماران با دمپایی های تمیز تعویض شده و بر حسب نیاز جهت ملاقات بیمار توسط همراه از گان و ماسک استفاده شود.

3-حفظ سکوت و آرامش بخش تاثیر بسزایی در آرامش و کاهش استرس بیماران وتثبيت شرايط آنها دارد به همین دلیل هنگام حضور در بخش سکوت را رعایت کرده و آرامش بیماران را در نظر بگیرند و از ایجاد هیجان و عصبانیت در سایرین پرهیز کنید. 

4-به دلیل تاثیر امواج تلفن همراه بر روی سیستمهای مانیتورینگ موجود در بخش و احتمال آسیب به سلامتی بیمار استفاده از تلفن همراه در این بخش ممنوع می باشد. 

5- ساعت نظافت : بعد از هر آنژیوگرافی اتاق نظافت شده و جمع آوری گردیده و بعد از انتقال همه بیماران به بخش نظافت کلی صورت می گیرد.

6-زمان شروع کار در این بخش از ساعت ۷:۳۰میباشد.

7-جهت آگاهی از هزینههای درمانی خود می توانید با مراجعه به واحد پذیرش مطلع شوید.

در طول آنژيوگرافي:

ا در حین آنژیوگرافی پزشک از شما درخواست مینماید نفس عمیق کشیده و آنرا حبث نمایید

۲. در طول آنژیوگرافی ممکن است احساس داغی یا گرما در بدن نمایید که این مسئله ناشی از تزریق ماده حاجب است. ضمنا گاه ممکن است دچار حالت تهوع شوید که مشاهده این موضوع در برخی افراد طبیعی است پس جای نگرانی نیست .

۳. ممکن است در حین آنژیوگرافی پزشک از شما در خواست نماید سرفه کنید که اینکار در جهت افزایش تعداد ضربان قلب شما و در نتیجه خروج سریعتر ماده حاجب از عروق شما میباشد.

پس از آنژیوگرافی:

پس از آنژیو گرافی به مدت ۶ ساعت هم چنان در تخت باقی بمانید و از جای خود بلند نشوید. سعی کنید پای شما صاف و بی حرکت باشد.

رعایت نکردن موارد زیر ممکن است باعث خونریزی شود:

۱. برای جلوگیری از خونریزی روی ناحیه کشاله ران یک کیسه شن به مدت ۴ ساعت قرار میگیرد. 

۲. پایین آمدن از تخت در دفعات اول بایستی حتما با هماهنگی و اردرلی یا همراه صورت گیرد.

۳. پس از آنژیوگرافی تا ۲ ساعت ناشتا خواهید ماند و غذا استفاده پس از آن مایعات، سوپ و به تدریج از غـذا

نمایید.

۴. در صورت احساس هرگونه سرخی ، التهاب و کرختی و گزگز در اندام مبتلا یا هرگونه درد قفسه سینه، سریعا پرستار را مطلع سازید.

پس از انجام آنژيوگرافي نبض شما به صورت زیر کنترل میشود.

1 در ساعت اول پس از آنژیوگرافی هر یک ربع .

2.سپس به مدت ۴ ساعت هر یک ساعت.

3. در روزهای اول تا سوم کار سنگین انجام ندهید بار سنگین برندارید زیاد خم و راست نشوید 

4.حتی الامکان ۲۳ روز در صورت بالا رفتن از پله ابتدا پای آنژیو نشده روی پله قرار دهید.

تغذيه بيمار:

۱. از ۴ ساعت قبل از آنژیوگرافی بیماران نباید چیزی بخورند.

۲. رژیم معمولی ۲ ساعت بعد از انجام آنژیوگرافی شروع می شود.

پانسمان زخم :

۱.هنگام پانسمان ناحیه پانکچر از سرفه و عطسه مستقیم روی زخم یا صحبت کردن که باعث آلوده شدن زخم میشود خودداری کنید 

۲. پانسمان ناحیه پانکچر بصورت فشاری انجام می گیرد.

قابل توجه بیماران:

پای آنژیو شده را خم نکنید، ارام به پشت با کمک جابجا شوید.

در حین پانسمان به نکات لازم که پرستار به شما گوشزد میکند توجه کنید.

کیسه شنی 6-4 ساعت بروی پانسمان بماند.

در صورت داغ و یا خیس شدن و یا درد شدید محل پانسمان به پرستار اطلاع دهید تا هشت ساعت روی تخت خود، بی حرکت بمانید.دصورت نیاز به دستشویی در تخت وسیله بگیرید.

مددجوی محترم: 

در صورت عدم رضایت هر یک از موارد ذکر شده در این بروشور خواهشمند است به منظور یاری رساندن به تیم مدیریت بیمارستان در تحقیق نیازهای مراجعه کنندگان و همچنین تشویق و تنبیه کارکنان در راستای بهبود روند ارتقای کیفیت خدمات به شما ، موارد مد نظر خود را در ساعات اداری به دفتر رسیدگی شکایات ، پیشنهادات و انتقادات بیمارستان واقع در دفتر پرستاری یا از طریق صندوق شکایات موجود در بخش و یا از طریق تلفن 32330935 داخلی 214 ارائه نمایید.

  

شماره های تماس : ​​​​​​​ 4-32330931-017​​​​​​​
پست الکترونیکی : manager@ghalbeshafa.ir​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
شماره واتساپ : 09359529378

انتقادات و پیشنهادات

نظرات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید .